Skip to content

Met de open grenzen met Oost-Europa lijkt het heel normaal om vuurwerk te importeren uit landen zoals België. (Normaal = trouwens NIET legaal in dit geval)

Nederlandse agenten posten zeer regelmatig in burger in België en geven kentekens door aan hun collega’s in Nederland. Zodra je dan de grens over bent wordt je in Nederland aangehouden, omdat je vuurwerk in je bezit hebt wat niet is goedgekeurd door de Nederlandse wet. Dit hoeft niet altijd tijdens of vlak na de terugrit te gebeuren. Tot dagen na aankomst kan de politie een controle uitvoeren. Verstoppen is er ook bijna niet meer bij, schuurtjes, kelders, loodsen, achterbakken, zolders, behoren tot de routine zoek- cq. vindplaatsen van de speciaal hiervoor opgeleide honden, agenten en ambtenaren van de gemeente. Ook vliegen er over Nederland helikopters en drones met speciale apparatuur waarmee grote hoeveelheden vuurwerk vanuit de lucht opgespoord kunnen worden.

Inmiddels is de Nederlandse wet aangepast. En staat de overheid ons nu toe, veel zwaarder en krachtiger vuurwerk (500 grams voor sierpotten en 40 grams voor pijlen en vuurwerk met ‘burst’ kruit) dan vroeger te verkopen. Ook zijn nu de ‘doorlontboxen / compound vuurwerk LEGAAL toegestaan (2 kilo pakketen, aansteken met één lont).

De beste reden om niet zelf vuurwerk uit België te halen is: Veiligheid! Vuurwerk wat in het buitenland [waaronder België] te koop is heeft geen Nederlands Veiligheidskeurmerk. Ook zijn er steeds strengere controles van de Nederlandse politie in België. Zowel op de weg, als in het Openbaar Vervoer. Die gebeuren zonder medewerking van de lokale vuurwerkhandelaren. En er is namelijk geen Europese, Nederlandse of lokale wet die verplicht de lokale vuurwerkhandels mee te werken aan informatieverstreking. Daarom kunnen de lokale vuurwerkhandelaren ook GEEN waterdicht advies geven over welke route terug gereden moet worden en ze weten niet hoe en waar controles plaatsvinden.

Daarnaast wordt ook steeds vaker in het openbaar vervoer gecontroleerd, met de trein of bus vanuit België en je koffer vol vuurwerk, het lijkt zo mooi. Recente verhalen over al dit soort controles zijn op diverse forums na te lezen. Ook per (pakket)post is een slecht idee, want dan is er een grote kans dat ipv de postbode een agent, douanier of andere speciale opsporingsambtenaar op je stoep staat. En waarom zou je het allemaal riskeren? Je bent je vuurwerk kwijt, je krijgt een hoge boete en waarschijnlijk ook een strafblad.

Het lijkt allemaal kinderachtig en overdreven van onze overheid. Maar help begin januari eens een dagje mee in het brandwondencentrum van Rotterdam of Beverwijk…

Ook gaven de Nederlandse vuurwerkgroothandels de Nederlandse overheid via het Ministerie van VROM, het advies om groter/zwaarder vuurwerk toe te staan, zodat het helemaal niet meer zo interessant is om zelf te importeren. Daarnaast is het toegestaan sinds 2012 om per persoon 25 kilo vanuit de vuurwerkwinkel mee te nemen.

lekkerknallen.nl / happyvuurwerk.nl verkoopt op de laatste drie dagen van het jaar dit zware, maar veilige vuurwerk zodat je voor kwaliteit en effecten niet meer zelf naar België hoeft.

webshop-vuurwerk-lekkerknallen-denhaag
Back To Top