Skip to content

Jarenlang schreven we op deze website dat vuurwerk import uit Polen in Nederland niet is toegestaan! Dat klopt nog steeds voor particulieren. Echter is er sinds 2018 toch iets veranderd. Mede door de grote vraag naar Pools vuurwerk van onze klanten en die van andere vuurwerkwinkels is de Polska collection tot stand gekomen.

De leverancier die al jarenlang zelf ervaring heeft is om de tafel gaan zitten met Poolse pyro-ingenieurs. Wat maakt het Poolse vuurwerk zo aantrekkelijk? Dat zijn voornamelijk de heldere kleuren en de zeer harde knallen. En er werd gekeken naar het Poolse vuurwerk wat hier verboden is. Met deze mix van gegevens en de goedkeuring van Poolse specialisten zijn alle effecten en wensen zijn er in China nieuwe producten ontwikkeld en kwamen er in 2018 drie vuurwerkcakes in een beperkte oplage op de markt. Dit was tijdens de verkoop van 2018 een groot succes. Zo groot dat veel winkels zonder kwamen te zitten. Maar het succes verhaal gaat verder. Behalve dat er in 2019 een grotere productie is geweest is ook het assortiment uitgebreid naar vijf producten.

Ook lekkerknallen.nl kreeg jaarlijks veel vragen over vuurwerk uit Polen. We zijn dus erg blij dat we nu aan deze vraag kunnen voldoen. Zelf uit Polen of andere landen vuurwerk importeren als particulier is dus nog steeds verboden*! Maar de Polska collection is zeker een zeer goed alternatief.

Import uit Polen

*Nederlandse agenten posten zeer regelmatig in burger in Polen en geven kentekens door aan hun collega’s in Nederland. Zodra je dan de grens over bent wordt je in Nederland aangehouden. Simpelweg omdat je vuurwerk in je bezit hebt wat niet is goedgekeurd voor de Nederlandse wet. Dit hoeft niet altijd tijdens of vlak na de terugrit te gebeuren. Tot dagen na aankomst kan de politie een controle uitvoeren. Daarnaast weet ook justitie dat vuurwerk import uit Polen vaak plaats vind door vrachtwagenchauffeurs. Dus alle truckstops worden ook goed in de gaten gehouden. Opsporing vind plaats door speciaal hiervoor opgeleide honden met hun begeleiders. Maar ook door BOA’s. Daarnaast kan een grote hoeveelheid vuurwerk door helikopters en drones met speciale apparatuur vanuit de lucht opgespoord. De steeds strengere controles gebeuren zonder medewerking van de lokale vuurwerkhandelaren. En er is namelijk geen wet die verplicht de lokale vuurwerkhandels mee te werken aan deze informatie-verstrekking. Daarom kunnen de lokale vuurwerkhandelaren ook GEEN waterdicht advies geven over welke route terug gereden moet worden. En ze weten niet hoe en waar controles plaatsvinden.

Daarnaast wordt ook steeds vaker in het openbaar vervoer gecontroleerd. Met de trein of bus vanuit Polen en je koffer vol vuurwerk? Het lijkt zo mooi. Recente verhalen over al dit soort controles zijn op diverse forums na te lezen. Ook per (pakket)post is een slecht idee! Want dan is er een grote kans dat niet de postbode op de stoep staat. Maar een agent of andere speciale opsporingsambtenaar. En waarom zou je het allemaal riskeren? Je bent je vuurwerk kwijt, krijgt een hoge boete en waarschijnlijk ook een strafblad.

Maar de beste reden om niet zelf vuurwerk uit Polen te importeren is: Veiligheid! Vuurwerk wat in het buitenland te koop is heeft geen Nederlands Veiligheidskeurmerk. Dit is er in Nederland om je te beschermen tegen ondeugdelijke producten.

webshop-vuurwerk-lekkerknallen-denhaag
Back To Top